V průběhu epidemie koronaviru začal strmě stoupat mezi lidmi zájem o ovoce a zeleninu, a to jak z tuzemských zdrojů, tak i ze zahraničí, včetně exotických destinací. Nelze se tomu divit, je to totiž jedna z prvních věcí, které mnohé z vás napadnou, když se lidem připomene důležitost vlastního obranného (imunitního) systému vůči virovým nákazám.  A tak postupně mizí z pultů obchodů jablka, banány, pomeranče, citrony…

Je to jistě správné rozhodnutí, ale někdy se tím dostáváme do problematických situací. Můžeme si je tu v krátkosti připomenout:

sušené meruňky

Přelidněný obchod – čím více lidí v obchodech, tím větší pravděpodobnost nákazy. Vyhýbejte se ve svém zájmu dlouhým nákupům v obchodních centrech a raději nakupujte v menším měřítku, anebo využívejte obchody s dovážkou zboží až domů, případně nakupujte v prodejnách zdravé výživy trvanlivé potraviny (ořechy a semínka, luštěniny, celozrnné obiloviny, rostlinné oleje atp.) Dobrou alternativou je také kvalitní sušené ovoce, nejlépe mrazem.

musli a maliny

BIO kvalita – pokud nakupujete čerstvé plody v marketu, vybírejte raději ty v BIO kvalitě, kde by neměly být stopy ochranných postřiků herbicidy a pesticidy.

Sklizeň nezralých plodů – mnoho plodin se sklízí nezralých, aby pak dozrávaly v průběhu transportu. To však není přirozené a ztrácí se tím některé vitamíny a aktivní biologické látky, např. enzymy.

Zkuste také sušené ovoce

Zkuste vsadit na sušené ovoce, a to šetrným způsobem tzv. lyofilizací. Tento proces probíhá za nízkého tlaku vzduchu a teplot hluboko pod bodem mrazu, tím přechází kapalná složka (voda) do plynného skupenství ze skupenství pevného, čímž se nenaruší struktura plodů a zůstanou v nich zachovány téměř všechny vitamíny a další složky. Sušené ovoce mrazem https://www.nakliceno.cz/susene-ovoce-a-zelenina-lyofilizovane–susene-mrazem-/ je kvalitativně téměř na shodné úrovni s ovocem čerstvým, což nelze říci o ovoci sušeném běžným způsobem za vyšších teplot.